'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


sâmbătă, 7 noiembrie 2009

PRAJITURA DIN CHEC TIGRU - varianta AP

Ingrediente:
250 gr unt ( margarina)
250 gr. zahar
2 plicuri zahar vanilat
un praf de sare
4 oua
250 gr faina
50 gr amidon
1/2 plic praf de copt
75 ml lapte
2 linguri cacao
Se pregatesc ingredientele de cu seara, dupa ce a adormit copilul. E important sa fie la temperatura camerei.
A doua zi dimineata sotul ar trebui sa plece mai tarziu la servici asa ca-ti faci program sa stea jumatate de ora cu copilul, pana pui la cuptor checul. Surpriza, s-a ivit ceva urgent si pleaca, lasandu-te in aer cu toate pregatirile pentru ziua copilului sus mentionat.
Pentru ca dupa amiaza ai deja programat tortul si salatele, aplici planul B (intotdeauna sa ai pregatit un plan B)
1. Se pune copilul in mei tai, in spate si se incepe lucrul:
Intr-un castron se pune untul topit cu zaharul, zaharul vanilat si un praf de sare, se amesteca bine.
Copilul e inca destul de curios la ce faci, ii mai intinzi peste umar cate o bucata de fruct si continui
2. Se inglobeaza pe rand ouale ( intregi)
Dupa acest procedeu, deja copilul nu mai are rabdare, asa ca il dai jos din mei tai lasandu-l pe podeaua din bucatarie cu diverse castroane, spatule, orice il poate tine ocupat. Si da, pune un scaun in fata usii, ca sa nu iasa pe hol.
3. Faina se amesteca cu amidonul, si se inglobeaza si ea in aluat, alternand cu 50 ml lapte ,
Procesul asta dureaza destul de mult. Pe parcursul lui, copilul reuseste sa dea la o parte scaunul si sa iasa pe hol. Faci pauze din inglobare ca sa-l urmaresti. Copilul intra in sufragerie si striga la tine sa-l urci pe canapea, locul lui preferat de joaca. Va jucati un timp, apoi il iei pe sus si va intoarceti in bucatarie, unde mai inglobezi un pic de faina. Se repeta joaca si inglobarea pana se termina faina si laptele.
Se obtine un aluat mai gros decat al unui chec obisnuit
4. Aluatul se imparte in doua, iar intr-una din jumatati pui restul de lapte plus cele doua linguri de cacao, si desigur se mixeaza ( partea care contine cacao evident).
5. Se pune copilul in sling, pentru a fi martor la finalizarea lucrarii:
Intr-o forma de chec unsa cu unt si tapetata cu faina faci urmatoarea combinatie: in centrul formei incepi sa pui cate o lingura de aluat galben, o lingura din celalalt, treaba e sa pui una peste alta nu pe langa si incearca sa pastrezi centrul.
Intre timp, copilul a testat cu degetele ambele compozitii, a decretat ca sunt prea lipicioase si nu-l mai pasioneaza fenomenul, asa ca il pui jos iar tava o dai la cuptor.
Dupa vreo 10 minute iti amintesti: ai uitat complet de praful de copt, care trebuia sa fie amestecat cu faina si amidonul.
Scoti niste vorbe de dulce, atat cat iti permite prezenta copilului si te resemnezi cu gandul ca asta e, toata munca a fost in van.
Din fericire, prietenele de pe forumuri nu te lasa la greu si iti ofera planul C.
Cand vine sotul acasa ii pasezi copilul ca sa te poti concentra la salvarea prajiturii.
Tai checul felii, Jumatate din ele le pui pe un platou. Le insiropezi, deasupra pui fructe si frisca (naturala sau vegetala), adaugi restul de felii, insiropezi si mai pui un strat de fructe si frisca. Nu e nevoie sa mai pui zahar in frisca, e destul de dulce checul.
Se pot folosi si alte creme, dar eu asta am avut la indemana.
Pofta buna.

5 comentarii:

brishtara spunea...

Am ras cu lacrimi =))

madi spunea...

:)) si eu...dupa ce am terminat treaba

ILANA ANDREEA spunea...

Superb! :)) Felicitari pentru stapanirea de sine de care ai dat dovada! Eu clacam undeva pe la iesirea copilului in hol :D

gratioasa spunea...

ieri, de ex, am alaptat-o de 9 ori numai in timpul unei ture de spalat vase (mentionez ca storcatorul de fructe tot a ramas nespalat, deci..)
asa ca "reteta" n-ar functiona la noi, ca dealtfel orice alta reteta; s-ar lasa, fara dar si poate, cu jale mare, mareee....

Unknown spunea...

Mamica multi tasking:)))) Ai un premiu la mine pe blog. Premiu-joculet.